Fotografie - meer dan een hobby

LKVDnews


Ofwel Lakerveld news. Deze naam is bedacht door Gerard Lakerveld. Als hobby ooit begonnen met het maken van een familiekrant, Lakerveld Journaal, alleen bedoeld voor familie en voor een deel nog ouderwets op papier verzonden naar een aantal familieleden, en voor een ander deel via email. Na een tussenstop van een paar jaar toch de draad weer opgepakt en besloten om over te gaan naar een website. Een beetje vernieuwing zou dan wel op zijn plaats zijn en daar was de naam LKVDnews!

Fotografie


Al veel eerder ben ik begonnen met fotografie. Samen met mijn oudste broer Cor op pad met mijn eerste eigen spiegelreflex camera. Analoog uiteraard. Dus ook het zelf afdrukken in zwart wit heb ik ooit gedaan. Spannend altijd weer om soms dagen nadat je de foto had gemaakt de donkere kamer in te gaan om uiteindelijk de resultaten te mogen aanschouwen. Soms teleurstellend, soms verbluffend mooi.
Deze hobby heb ik mogen voortzetten gedurende mijn diensttijd. Bij de Audio Visuele Dienst van de Koninklijke Landmacht kreeg ik de kans om mijn hobby verder uit te bouwen en veel te leren op gebied van fotografie.
Helaas valt het dan soms enige jaren stil en maak je alleen nog maar vakantiekiekjes. Tot het moment dat de digitale camera's op de markt verschenen.
Al snel had ik er één aangeschaft en ontdekte het fotograferen opnieuw. Wat was dit leuk, een hele andere wijze van foto's maken, bijna ongelimiteerd schieten en direct het resultaat terugzien.
Het bracht natuurlijk wel nieuwe uitdagingen met zich mee, hoe ga je op een juiste manier archiveren zodat je tussen al die foto's ook nog wat kon terugvinden. Dat was in die periode best lastig.
Al snel kon dit beter en sneller, mede door de verbetering van de computers, maar ook door de software die beschikbaar kwam voor het bewerken van foto's.

Van hobby naar werk.


De ontwikkelingen gingen snel, de digitale spiegelreflexcamera deed zijn intrede en ik was al snel om, die wil ik zeker hebben. Weer een stap verder in de ontwikkeling van mijn fotografie. Inmiddels draaide ik al wat jaartjes mee in het vastgoedbeheer en vanuit die richting was mijn voorkeur voor architectuur een logische. Ook relaties vonden mijn fotografie goed genoeg voor gebruik in flyers en later ook op websites en in magazines. Zo ontstond het idee om voor mezelf te beginnen in de fotografie. Een parttime idee omdat ik ook aan het werk was in het vastgoed.
Helaas niet voldoende tijd en opdrachtgevers om het goed uit te kunnen bouwen en uiteindelijk weer terug naar hobby fotograaf.

Ook nu weer ging het allemaal weer een tijdje op een lager pitje en was het wederom niet veel meer dan vakantiekiekjes en familiefoto's. Tot het moment dat je vanuit je werk de vraag krijgt om je werklocatie ter beschikking te stellen voor een fotografie event van Canon Nederland. Dan komt het allemaal ineens weer heel dicht bij en laait het vuur weer op waarbij je jezelf beseft dat het vuur nooit is uit geweest.
De spullen weer uit het stof en weer aan de slag. Helaas kom je er dan al snel achter dat je bent ingehaald door de technische ontwikkelingen. Meer megapixels, snellere processors, betere lenzen enz. enz.
Gelukkig even dicht bij het vuur, en met goed advies mijn oude camera's kunnen verkopen en één nieuwe teruggekocht.

Vanaf dat moment weer regelmatig achter de camera voor het maken van de mooist mogelijke plaatjes. Ik kan mezelf gelukkig prijzen werkzaam te zijn op de mooiste locatie van Rotterdam. Waarvandaan ik een prachtig uitzicht heb over de stad en de havens. Een superlocatie voor het maken van mooie beelden. Maar ook op andere plekken in de stad, en daarbuiten ben ik regelmatig te vinden met mijn fotospullen.

Instameet


Via Instagram zie je regelmatig oproepen voor deelname aan een Instameet. Ik probeer daar regelmatig bij te zijn. Niet alleen voor de fotografie, maar ook het kennismaken met andere fotografen is een leuk onderdeel van zo'n meeting. Gezelligheid en van elkaar leren staan daarbij zeker op het lijstje. Natuurlijk naast het maken van foto's.
Heb jij eventueel tips voor een leuke Instameet, laat het me dan even weten.

Vernieuwde website


Met al die nieuwe ontwikkelingen werd het dus ook tijd om de website in een nieuw jasje te gieten. Gericht op foto's en de presentatie daarvan. Een hele klus om toch weer de juiste foto's bij elkaar te zoeken want het zijn er zoveel.
Ik denk dat ik er toch wel in geslaagd ben een mooie selectie op mijn vernieuwde website te laten zien.