Fotografie - meer dan een hobby

Het verhaal bij de foto.Achter elke foto zit wel een verhaal. Grappig, serieus, verdrietig, informatief het maakt niet uit. Elke foto heeft zo zijn verhaal, maar soms heb je een bijzonder mooie foto met een zo mogelijk nog mooier verhaal.

Ik probeer op deze pagina de verhalen achter mijn bijzondere foto's weer te geven waardoor de foto voor jullie misschien nog wel mooier zal worden.

Avondfotografie - Adriaan VolkerhuisSPECS.Camera: Canon 70D
Lens: Canon 70-200 mm met converter 1.4
Brandpunt: 98 mm
ISO 400 - f 11 - 1 sec.
Rotterdam at night

Het verhaal.Binnen de fotoclub hebben alle deelnemers aan de workshop Bracketing heel positief gereageerd. Passend in het programma van de club is er inmiddels een werkgroep avond- en architectuurfotografie opgericht. Inmiddels al een paar keer op stap geweest en dus lekker kunnen oefenen en spelen met de instellingen van de camera. Hiermee het geleerde in de workshop bracketing in de praktijk brengen.

De resultaten zijn zeker al een heel stuk beter al zeg ik het zelf, maar het kan altijd nog beter. We blijven dus zeker oefenen.

Workshop Bracketing.SPECS.Camera: Canon 760D
Lens: Canon 70-200 mm met converter 1.4
Brandpunt: 280 mm
ISO 100 - f 10 - 1/30 sec.
Stacks Image 87

Het verhaal.Via een Instameet kennis gemaakt met een aantal meer dan enthousiaste fotografen. Zij kregen de gelegenheid om op het 124 meter hoge balkon van het World Port Center in Rotterdam foto's te maken van de Rotterdamse skyline aan het einde van de dag. Daarbij konden ze gebruik maken van het laatste daglicht, het gouden uurtje, het blauwe uurtje maar ook het avondlicht. Met veel bewondering en plezier heb ik meegekeken en kwam er al snel achter dat ik dit onderdeel van de fotografie ook heel erg leuk vindt.
Ik heb met twee van hen een afspraak kunnen maken dat zij voor de Fotoclub De Phoenix een workshop wilde geven over dit onderwerp, bracketing. Ook nu weer hebben Vincent en Anthony dit met heel veel enthousiasme opgepakt en hebben op 14 september een geweldige workshop gegeven voor 18 leden van de fotoclub. Deze foto is één van de eerste resultaten van mijn eigen hand. Niet het allerbeste dat weet weet ik, maar de weersomstandigheden waren op 124 meter hoogte nogal winderig die avond. Ondanks dat een leuk resultaat en genoeg motivatie om meer te laten zien.

Reflections-Jazz op het dakSPECS.Camera: Canon 70D
Lens: Canon 18-135 mm - f3.5-5.6
Brandpunt: 135 mm
ISO 125 - f 11 - 1/250 sec.
Stacks Image 81

Het verhaal.Ook dit jaar is het Havenbedrijf Rotterdam sponsor van het North Sea Jazz Festival. Voor deze editie heeft het Havenbedrijf iets leuks in petto zodat je kaarten kunt winnen voor het festival.
Hiervoor wilde de afdeling communicatie graag een clip opnemen op het balkon van het World Port Center, en daar moet ik dan toch bij aanwezig zijn voor de begeleiding. Dus even combineren met het maken van een paar leuke foto's.
Nog leuker wordt het want een aantal van de door mij gemaakte foto's worden misschien gebruikt ter promotie van deze actie.

Nog even afwachten of dat echt doorgaat. Het zijn in ieder geval mooie plaatjes geworden.

De laatste lopert.SPECS.Camera: Canon 760D
Lens: Canon 28-135 mm - f3.5-5.6
Brandpunt: 90 mm
ISO 400 - f 11 - 1/250 sec.
Stacks Image 76

Het verhaal.Elk jaar wordt aan het einde van de marathon van Rotterdam, wanneer alle wedstrijdloper en betere amateurs al lang of geruime tijd binnen zijn, de laatste lopert meer dan feestelijk binnengehaald op de Coolsingel. Dave van de Wal heeft dit jaar Marian de Jong uit Dordrecht op zijn welbekende eigen wijze gesteund tijdens haar laatste kilometers van de 2018 versie van de Marathon van Rotterdam.

Het allerlaatste deel heeft zij hand in hand gelopen met haar kleinkinderen. Zij liep deze marathon voor haar overleden man Hans.

Zo hebben vele lopers een verhaal waarom ze de marathon lopen. Dit maakt het bereiken van de finish extra emotioneel. Dat merk je en dat voel je wanneer je als toeschouwer aan de kant staat om deze mensen over de finish te juichen. RESPECT voor alle loperts.

Een leeg momument.SPECS.Camera: Canon 760D
Lens: Canon 18-135 mm - f3.5-5.6
Brandpunt: 18 mm
ISO 800 - f 6.3 - 1/160 sec.
HAKA gebouw M4H Rotterdam

Het verhaal.Tijdens een Insta-meet georganiseerd door Rotterdam Tourist Information en Rotterdam-Partners kreeg ik de gelegenheid om dit prachtige monument van binnen te bekijken.
Het pand is in 1931 gebouwd als hoofdkantoor van de Cooperatieve Groothandelsvereeniging De Handelskamer (HAKA) kreeg in 2002 de status van Rijksmonument.

Het pand is inmiddels eigendom van de Dudok Groep (niet die van de restaurants). Er wordt gewerkt aan een herontwikkeling van het pand waarbij het de bedoeling is dat er een prachtig bedrijfsverzamelkantoor van gemaakt wordt. Het Merwe 4 Haven district of Makersdistrict is een interessant gebied voor een fotografiewandeling.

Wanneer je de gelegenheid krijgt om dit pand een keer te bezoeken, grijp dan die mogelijkheid met twee handen aan.

Spelen met vuur.


SPECS.

Camera: Canon 760D
Lens: Sigma 18-35 mm - 1.8
Brandpunt: 18 mm
ISO 200 - f 11 - 5,6 sec.
Stacks Image 60

Het verhaal.


Sinds een aantal weken lid van Fotoclub de Phoenix uit Rotterdam Zuid. Een club met een Rotterdams hart.
Al tijdens mijn eerste bezoek aan een van de club avonden werd er al gevraagd of ik mee wilde met het uitje naar Duitsland. Duisburg om precies te zijn.
Het Landschaftspark-Nord, de oude Thyssen staalfabriek om nog preciezer te zijn.

Natuurlijk was ik al direct geïnteresseerd maar wist nog niet helemaal zeker of ik wel lid wilde worden. Dat was overigens bij de tweede avond anders. Heb me toen direct aangemeld als nieuw lid en dus mezelf ook aangemeld voor deelname aan dit mooie uitje naar Duitsland.
Op 24 februari 2018 was het zover, om 10:00 uur vertrokken we met een aantal auto's richting Duitsland alwaar we zo rond half twaalf aankwamen. Nadat we eerst onder een koud zonnetje van de lunch genoten ging iedereen zijns weegs. Op jacht naar de mooiste plaatjes,

De dag werd afgesloten met avondfotografie en er mocht vuur gemaakt worden! Met behulp van brandend staalwol en een beetje keukengerei en een stuk touw kun je al hele mooie dingen doen.
Door de langere sluitertijd maak je de lichtsporen van de wegspringende vonken duidelijk zichtbaar met als resultaat een foto als deze.

Ik ben heel blij met het resultaat. Mooie scherpe lichtsporen waarbij ook de verlichting op de achtergrond nog zichtbaar is en de persoon die het vuur rondslingert nog net zichtbaar is. Een prachtige locatie voor dit soort opnames. Wat mij betreft een aanrader.