Fotografie - meer dan een hobby

Instagram, hoe doe ik dat

Instagram is op dit moment de meest populaire social media platforms voor het delen van foto's op dit moment. Wanneer je er handig mee omgaat kan op den duur zelfs fotografie opdrachten opleveren. Toch zijn er nog velen die Instagram nog niet zo goed kennen of niet zo goed gebruiken.
Hiermee wil ik niet zeggen dat ik er alles van weet en daarmee iedereen kan vertellen hoe je Instagram moet gebruiken, maar ik draai er al een tijdje in mee, spreek er veel mensen over en krijg zo hier en daar wel een paar tips. Reden genoeg dus om een klein beetje kennis te delen met de velen die Instagram nog niet zo goed kennen.

Als fotograaf wil je natuurlijk jouw foto's delen met zoveel mogelijk mensen. Allereerst om te laten zien dat jij hele mooie foto's maakt en daarmee dus naamsbekendheid wil vergaren en mogelijk zelfs fotografie opdrachten wilt binnenslepen. Instagram kan je hierbij helpen, zeker bij het eerstgenoemde, die opdrachten kan nog best even duren.

Ik ga jullie niet uitleggen hoe je de app op je smartphone moet installeren en hoe je een foto op instagram plaatst, deze kennis zal je best zelf al wel in huis hebben en anders is er op internet genoeg informatie te vinden hoe je dat moet doen.
De volgende tips kunnen je bekendheid vergroten, je krijgt meer volgers die jouw foto's waarderen.

Jouw account.
Bij het aanmaken van een account kun je ervoor kiezen dat het privé is of openbaar. Bedenkt je hierbij dat wanneer je hier privé kiest, je minder snel gevonden zal worden door mogelijke volgers. Wil je meer volgers zorg er dan voor dat je account openbaar is.

Bio.
Met je Insta bio laat je in 150 tekens zien wie je bent en wat je voor een ieder kunt betekenen. Dit is de enige plek op Insta waar je een klikbare link kunt plaatsen naar bijvoorbeeld jouw blogpagina of website. Maak hier dus gebruik van. Je kunt hiermee mensen overtuigen dat ze jou moeten volgen.

Hashtags.
Het toepassen van hashtags (#…..) zorgt ervoor dat mensen jouw foto's kunnen vinden. Mensen zoeken op Insta door middel van hashtags, het zijn een soort zoektermen die je aan je foto koppelt zodat mensen die naar deze hashtag zoeken je ook daadwerkelijk kunnen vinden. Gebruik relevante hashtags bij jouw foto. Gebruik er niet teveel, maar zeker niet te weinig.

Visueel plan.
Als je een eigen stijl wilt ontwikkelen denk dan goed na over de foto's die je gaat plaatsen. Het zegt iets over jou als fotograaf. Van alles wat of toegespitst op een onderwerp, bijvoorbeeld natuurfoto's of architectuur. Daarnaast ga je nadenken over het tijdstip waarop je jouw foto's gaat posten, wanneer zijn jouw volgers online?

Reageer.
Het gaat er bij Insta niet alleen om dat je zelf foto's plaatst en dan volgers krijgt. De liefde moet van twee kanten komen. Ga eens op de profielen van je volgers kijken en like ook zijnor haar foto's, of reageer eens op een foto. Hierdoor gaan jouw volgers ook meer interesse in jou krijgen.

Niet teveel.
Wanneer je een dag lekker aan het fotograferen bent geweest wil je natuurlijk zoveel mogelijk van jouw mooiste foto's delen. Begrijpelijk maar Insta is een snel medium en wanneer je meerdere foto's achter elkaar plaatst raken je volgers snel verveeld. Kies één of twee van je allerbeste foto's en plaats die. Je kunt er ook voor kiezen om elke dag één foto te plaatsen, maar zorg wel voor voldoende afwisseling in de onderwerpen.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt om jouw Insta account tot een persoonlijk succes te maken. Heb jij nog goeie tips voor het gebruiken van Instagram, laat het me gerust weten.