Fotografie - meer dan een hobby

Landschapsfoto's scherper - tips

Net als elke foto moet ook de landschapsfoto scherp zijn, alleen is het bij landschapsfotografie belangrijk dat de foto scherp is vanaf de voorgrond tot aan de horizon.
De compositie en de sfeer mogen dan wel helemaal goed zijn, als de scherpte niet goed zit zul je uiteindelijk de foto in de prullenbak van je computer laten beëindigen.
Een beetje zoek en leeswerk leverde een aantal tips op die ik graag met jullie wil delen.

TIP 1: Beweging en trillingen voorkomen.



Het is bij landschapsfotografie belangrijk om bij het maken van de opname elke vorm van beweging te voorkomen.
Belangrijk daarbij is dat je gebruik maakt van een goed statief. Plaats het statief stevig op de ondergrond en let daarbij ook op de wind.
Als het heel winderig is kan het helpen om je statief iets lager op te stellen door de poten wat wijder uit te zetten. Je camera vangt hierdoor iets minder wind en het draagvlak van je statief wordt groter.
Bij gebruik van een statief kun je de beeldstabilisatie van de gebruikte lens uit schakelen. Beeldstabilisatie werkt met "zwevende" lenselementen die de beweging van je camera proberen te compenseren. Bij gebruik van langere sluitertijden kan dit onscherpte veroorzaken.
Een veel voorkomende oorzaak van trillingen is het gebruik van de camerariem. Bij gebruik van een statief hangt bij velen de camerariem los aan de camera en beweegt door de wind. Beweging en trilling dus. Haal je camerariem dus van je camera af bij gebruik van een statief of zorg ervoor dat de riem van je camera om je nek zit. Dit laatste beperkt je wel in je bewegingsvrijheid, maar is wel een extra veiligheid voor als een onoplettende voorbijganger tegen je statief aanwandelt.

TIP 2: Afstandbediening en de spiegel opklappen.



In aansluiting op de eerste tip is het gebruik van een afstandsbediening aan te bevelen. Veel camera's zijn tegenwoordig door middel van een app op de smartphone op afstand te bedienen, zelf vindt ik het gebruik van een draadontspanner wel handig, maar ook de app op mijn telefoon gebruik ik regelmatig.
Om trillingen in je camera te voorkomen door het opklappen van de spiegel bij het maken van de opname kun je bij veel camera's de functie "spiegel-opklappen" (mirror-lockup) gebruiken. Je moet dan twee keer de ontspanknop gebruiken om een foto te kunnen maken. Bij de eerste keer klapt de spiegel op, dan wacht je heel even tot de trilling van deze handeling voorbij is, dan nog een keer afdrukken voor het maken van de foto. Je kunt ook gebruik maken van de "live-view" stand. Dan is de spiegel al opgeklapt.

TIP 3: hou de gevoeligheid laag.
Je weer uiteraard best dat foto's die gemaakt zijn met hogere ISO waarden meer ruis bevatten. Hierdoor lijkt de foto minder scherp. Dit kun je vermijden door opnames te maken met een zo laag mogelijke ISO waarde. Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden met de omstandigheden. Veel wind, gebruik van een tele-objectief zijn factoren die het mogelijk noodzakelijk maken toch een iets hogere ISO waarde toe te passen.

TIP 4: Kies de juiste scherptediepte.



Voor een landschapsfoto heb je scherpte nodig van de voorgrond tot de horizon. Veel scherptediepte, dus een klein diafragma. Hier gaan velen nog de mist in. Omdat het diafragma een breuk is moet je voor een klein diafragma kiezen voor een zo hoog mogelijk diafragmagetal.
Echter bij een heel klein diafragma neemt de scherpte van de lens af. Je krijgt dan mogelijk last van diffractie, lichtstralen die door een heel klein gaatje gaan, worden afgebogen. Hierdoor gaat de scherpte en dus de kwaliteit van het beeld achteruit. De meeste lenzen presteren het beste bij een diafragma tussen f/8 en f/16. Speel hier dus mee bij het maken van opnames en vergelijk de resultaten van je instellingen zodat je kunt bepalen welk diafragma voor jouw lens de beste resultaten geeft.

TIP 5: De lenzen.



Het mag duidelijk zijn dat je voor dit soort foto's gebruik moet maken van kwalitatieve lenzen. Een kitlens kan de beeldscherpte van een lens van € 1.000,- nu eenmaal niet evenaren. Goed glas is dan ook belangrijk. Meer en meer zien we het aantal megapixels van de sensoren toenemen. Door deze kwaliteitsverbeteringen worden lensfouten ook beter zichtbaar. Gebruik geen lenzen met een groot zoombereik. Een lens die goed presteert in groothoek én in telebereik is heel zeldzaam. Splits het bereik op in een groothoeklens, standaardlens en telelens. Dit zal zeker bijdragen aan kwalitatief betere foto's.

Tot zover een handjevol tips die je kunt gebruiken bij het maken van landschapsfoto's, maar ook bij het maken van andere foto's natuurlijk. Ik hoop dat je er iets mee kunt. Succes in ieder geval.