Fotografie - meer dan een hobby

Twee maal eerste in één maand!

Sinds een paar maanden ben ik lid van Fotoclub De Phoenix uit Rotterdam. Een fotoclub met circa 30 enthousiaste amateurfotografen. Binnen deze club worden verschillende activiteiten georganiseerd met betrekking tot fotografie. Naast doe-avonden, workshops en soms externe sprekers worden er onder meer een clubcompetitie gehouden en wordt er een foto van de maand gekozen.

Kort na mijn lidmaatschap kon ik voor het eerst meedoen aan de clubcompetitie. Deze keer was er geen thema en mochten we een foto naar eigen keuze inleveren. Na inlevering van de foto's worden deze door externe deskundigen op het gebied van fotografie beoordeeld. Op de bewuste competitie avond worden de ingeleverde foto's gepresenteerd en wordt er uitleg gegeven over de beoordeling, samen met een cijfer.
Nadat alle foto's zijn besproken worden de winnaars bekend gemaakt. Deze keer was ik samen met een collega fotograaf de gelukkige, er was een gedeelde eerste plaats! Best trots mag ik zeggen, zeker omdat dit de eerste deelname was in de competitie.

gekleurde-ventilatoren-duitsland

Gisterenavond was de avond van de Foto van de maand. Een dergelijke avond al wel eerder meegemaakt, echter toen nog niet meegedaan met een eigen inzending. Nu had ik een keuze gemaakt uit een viertal foto's die naar mijn mening allemaal in aanmerking konden komen voor de titel. Na wikken en wegen twee van de vier geselecteerd. Er mogen namelijk twee foto's worden ingeleverd (een eerste en een tweede keuze).
Alle deelnemende foto's worden verdeeld over twee stapels, de eerste en de tweede keuze en worden één voor een gepresenteerd op de bok waarna ze op tafels worden uitgelegd. Alle leden hebben vervolgens de gelegenheid om de foto's te bekijken en uiteindelijk een eerste en tweede keuze te maken en deze op een anoniem stembriefje een cijfer te geven. Als iedereen zijn/haar stem heeft uitgebracht worden de stemmen bekeken en de cijfers opgeteld. In de tussentijd worden alle foto's nog eens bekeken en besproken. Dan worden de winnaars van deze maand bekend gemaakt. En ondanks het feit dat je weet dat je een mooie foto hebt ingediend ben je toch weer blij verast wanneer je hoort dat jouw foto als beste is beoordeeld door je medeleden! Ook nu weer trots op het behaalde resultaat. Voor mijzelf een bewijs dat ik goed bezig ben met mijn fotografie.


IMG_5821