Fotografie - meer dan een hobby

Een portfolio - Killing your darlings

Als amateurfotograaf wil je het liefst alleen maar foto's maken, dat is het leukste gedeelte van onze hobby.
Er is echter telkens weer een moment van selecteren. Het liefst wil je al die mooie foto's delen met iedereen die ze wil zien.
Maar welke kies je nu om aan jouw portfolio toe te voegen. Daar komt de welbekende uitdrukking Killing your darlings in beeld.

Jouw portfolio laat zien wie je bent en waar je staat in de steeds groter wordende wereld van de amateurfotograaf. Je wilt laten zien waarmee jij jezelf onderscheid van al die andere fotografen. We kunnen inmiddels wel stellen dat bijna alles al is gefotografeerd. Als dat niet zo is dan duurt het vast niet lang meer.
Alles wat je maakt is al eens eerder gedaan en misschien nog wel beter ook. Waar het echter om gaat is hoe jij het doet met jouw visie en jouw eigen signatuur.
Het is dan ook van belang dat je zoveel mogelijk probeert jouw portfolio interessant te maken door het toevoegen van jouw signatuur, iets wat al die verschillende foto's bij elkaar houdt. Zodanig dat een rode draad de foto's met elkaar verbind.

Om dat te bereiken zul je dus regelmatig de vervelende keuze moeten maken om foto's niet aan je portfolio toe te voegen. Ondanks dat je weet dat je juist voor die ene mooie plaat op je buik in de modder hebt gelegen of dat juist op dat moment man/vrouw/kind/geliefde zo mooi poseerde. Je zult heel streng moeten selecteren om uiteindelijk de juiste foto toe te kunnen voegen aan jouw portfolio.

Natuurlijk moet je niet vergeten dat we "slechts" amateurs zijn en misschien al snel tevreden zijn met de resultaten die we boeken. Deels waar, maar ik ben van mening dat je ook als amateur moet proberen te groeien in je werk en er dan ook naar moet streven om door te tijd heen je werk te verbeteren en je eigen stijl of signatuur te ontwikkelen.

Het begint allemaal met de vraag aan wie jij je foto's wilt laten zien of met wie je ze wilt delen. Ga je voor de map met afdrukken, maak je gebruik van je eigen website of gebruik je sites als Flickr, Google Photos, Tumbler, Instagram of Facebook.
Vervolgens zul je duidelijk moeten hebben wat je wilt bereiken. Simpelweg al jouw foto's delen met iedereen die ze wil zien of ga je voor een geselecteerd publiek.
Hoe dan ook je zult foto's moeten selecteren. Hier komt dan toch weer de kreet Killing your darlings om de hoek. Kies de foto's die het best bij jou passen, die jouw handtekening hebben, jouw stijl.

Succes met selecteren en daarna natuurlijk weer snel foto's maken!